Най-добрите музеи за посещение в София

Остров на музеи: Най-добрите музеи за посещение в София

Всеки, който някога е ходил в София, е чул, че се казва: "София е градът, който расте, но не старее". Това обаче определено не означава, че София не е видяла всичко. Бурната история на града започва преди хиляди години с неолитни селища, които в крайна сметка водят до формирането на тракийски град Сердика около 1400 г. пр . Хр . Оттогава София е видяла, че много народи идват и си отиват - траки, келти, римляни, българи и турци са оставили своя пръстов отпечатък върху този град. Дивият културен микс, който днес е в София отразява общата съдба на териториите, които сега формират България. Духът на страната е уловен в многообразни форми в много от музеите в града.

Древният център на града не е премествал местоположението си от хиляди години и съвпада с днешния градски център - това е мястото, където започва нашето пътешествие. Ако отидете до Лъвов мост, който е на 2-3 минути пеша от хотел Будапеща  продължете по бул. "Мария Луиза" докато стигнете до голямата джамия Баня Баши (лесно разпознаваема и само на 600 метра) . Отляво на джамията е живописната сграда на Централните минерални бани . В тази сграда се помещава историческият музей на София , посветен на вълнуващата история на града. След продължителни ремонтни работи по сградата, музеят отново се отвори през 2015 г. за обществеността и сега предлага над хиляда експоната от 6 000 г. пр. Хр до днес. Посетителите могат да се натъкнат на неща от реконструирана неолитна къща до златен часовник, представен на принц Фердинанд от кралица Виктория .

Ако продължите да се разхождате по бул. Мария Луиза и минете през подлеза под статуята на Света София ще стигнете до друга монументална религиозна сграда - катедралата "Света Неделя" . Отидете вляво на улица "Съборна" и ще стигнете до Националния археологически музей . Това е най-старият музей в България и е разположен в тази сграда (бивша джамия) от 1899. Джамията датира от 15-ти век и  предоставя на всеки археологически музей идеалното място за показване на исторически артефакти. Обхватът на експонатите, които музеят покрива е огромен. Не само защото има за цел да обхване хилядолетна история, но и защото се обхваща цялата страна, без да се съсредоточава стриктно върху София. Някои от акцентите са Вълчитрънското златно съкровище от 14-ти век преди новата ера, а също и оригиналната подова мозайка от църквата Света София .

Когато излизате от музея, ще откриете, че сте на жълто-павиран път, наречен бул . Цар Освободител . Тръгвайки по него и отдясно на музея достатъчно скоро от ляво ще видите внушителната сграда на бившата кралска резиденция, в която сега е разположен Етнографския музей . Той предлага една от най-богатите колекции от пасторална дърворезба и над 4 000 различни експоната, които описват българския начин на живот от началото на 19 -ти до средата на 20 -ти век. Българските убеждения, традиции и култура са включени в много продукти на дърворезба, бродерия и музика, така че ако посетите този музей, Ви препоръчваме да се присъедините към група водена от куратор, защото те ще могат най-добре да обяснят значението на това, което сте видели.

Продължавайте да ходите по жълтите павета на бул. Цар Освободител докато стигнете до ул. "15-ти ноември" - завийте наляво и ще видите впечатляващата катедрала Александър Невски . Освен че е невероятно да погледнеш отвътре и отвън, катедралата предлага повече от това, което вижда окото. Криптата на катедралата всъщност е превърната в музей. Отляво на главния вход има няколко стъпала, които ще ви отведат до подземния музей, където ще откриете най-голямата колекция от икони в Европа. Над 200 експоната, датиращи от 13 -ти до 19 -ти век са разположени в добре прилежаща атмосфера, както и три фрагмента от стенописи, гравюри и други антични религиозни артефакти.

Ако искате да погледнете изкуството, но религиозното изкуство не е точно това, за което се надявахте - тогава не се тревожете. Намира се в непосредствена близост до площад "Александър Невски" в масивна сграда, известна днес като Национална галерия "Кврат" 500 . Музеят отвори врати през май 2015 г. след реорганизацията и от зашеметяващия фонд от 42 000 произведения на изкуството, сега той излага над 2 000 картини от български и чуждестранни художници . Отнема известно време, за да мине през цялата колекция не само заради обема й, но и защото е разделена на 28 зали на четири нива!

Досега турнето Ви включва много музеи, които да посетите за един ден. Въпреки това, ако имате настроение за още, тук има някои почетни за споменаване: Националният исторически музей , Националният военноисторически музей, разположен в прекрасния парк на Военната академия, Националния природонаучен музей на бул. Цар Освободител. , Националния музей "Земята и хората" с колекцията си от скъпоценни камъни и минерали, разположени в близост до НДК.

Много от експонатите в някои от музеите са открити в района на горния тур. Ако сте се наслаждавали на разходката по музеите, пътуването до хотел Будапеща през този древен район със сигурност ще Ви накара да се почувствате съвсем различно, защото ще срещнете духа на София.