Традиционна българска храна: пътуване в София

Традиционна българска храна: пътуване с храна в София

 

Както вече някои от васпознавате - София е скрит скъпоценен камък за туристи и има много приятни изненади за тези, които са достатъчно любопитни, за да ги търсят. Това може до голяма степен да допринесе за мултикултурното наследство, написано на България от огромното мнозинство от различни народи, които са повлияли на тези земи в миналото. По време на престоя си тук ще видите последиците от богатата културна история на София, водеща до много различни архитектурни стилове, но когато се приближавате все по-близо до града, неизбежно ще искате да опитате местната храна , която, точно както нашата архитектура  е актуализирана от много външни влияния. Всеки, който обича пътуването и изследването на различни места знае със сигурност, че огромна част от преживяването на нов град / култура е чрез неговата кухня, така че нека да продължим запознаването с традиционната българска кухня.

Има много излети в София, за да избирате, но най-добрите винаги се случват около центъра на града. Това означава, чебихте се възползвали от настаняването си на централно място, а добър избор за това ще бъде хотел Будапеща (ул. 92 Будапеща), който предлага комфорт и спокойствие за вашето почивка, като в същото време се намира на пешеходно разстояние от забележителностите в града.

След като вече сте готови е време да се събудите, да напуснете хотела и да отидете на закуска. Има обиколка за закуска, която тръгва от катедралата "Александър Невски" още от 9 часа сутринта, което силно препоръчваме. За да стигнете там, можете да се насладите на приятна ~ 2 километра разходка, или да се качите на тролей №9 от Лъвов мост за 6 спирки и да слезете в Софийския университет (не го пропускайте). Местен екскурзовод ще ви посрещне с останалата част от групата и ще Ви даде хубава, информирана и най-важното - вкусна пешеходна обиколка на центъра на града. По време на тази обиколка ще посетите три или четири магазина за хранителни стоки, където буквално ще можете да опитате местната култура, докато междувременно по време на разходката ще видите някои от най-важните сгради днес, които мирно съжителстват с някои от най-важните тракийски и римски сгради от миналото. Водачът не е само хранителен гуру, но ще може да ви предложи интересни истории за бурното минало на града. Първото място за хранене, което ще посетите, е известно с уникалната баница, подобна на quiche : традиционно балканско тестено изделие, обикновено пълно с бяло сирене, понякога месо, спанак или коприва. Това със сигурност ще ви накара да опитате и най-хубавата напитка, която да придружава сутрешната ви баница и се нарича айран (местна солена напитка от кисело мляко). Много от нас са израснали в тази класическа конфигурация, така че наистина ще се докоснете до източника тук. След това ще продължите към прекрасен хранителен пазар, където можете да получите малко пресни плодови десерти или други закуски и изпечени ядки. Последната спирка ще ви покаже някои сладкиши, като например баклава (доста известна по света) или толумбички (сладкиши със сладък сироп). Друга традиционна напитка, която се съчетава със сладкиши, се нарича боза и можете да я пробвате и на това място. Можете да резервирате обиколка за закуска тук . Тази обиколка струва ~ 25 евро и трае около 3 часа, което означава, че докато приключите, ще е време да обядвате!

Щастливци бихте били, защото за вас момчетата от Balkan Bites организират безплатни обиколки с храна в София , които просто ще ви дадат това, което търсите. Точката на срещата е статуята на Стефан Стамболов в "Парк Кристал" в 14 часа. Турнето започва с вземане на проби от най-освежаващата студена супа, която някога ще опитате в живота си - таратор . Тя е направена от кисело мляко, вода, краставици, чесън, орехи, копър и сол. След това ще отидете до ресторант, където ще Ви предложат Шопска салата (домати, краставици, бяло сирене, лук, чушки, зехтин и сол), а също така ще ви разкажат за Шопите, които са пионери в тази салата. Накрая ще посетите прекрасна хлебарка, която подготвя всякакви интересни хлябове, които вървят невероятно добре заедно с традиционните български мазила като лютеница (червен пипер, патладжан и доматено пюре) или кьополу (печени патладжани и чесън).

Разбира се, след тези две обиколки няма да сте твърде прибързани да мислите за плановете си за вечеря. Така ще зависи изцяло от Вас, но трябва да имате предвид, че дори не сме започнали да говорим за всички различни месни ястия в нашата кухня ... така че има посока, която да проучите. Насладете се на престоя си и блажен апетит !