• shopping.jpg

Шопинг тур в София

По време на престоя си в София естествено може да искате да пазарувате . Между другото, в тази част на страната местните се наричат Магазини ( Shopi ) . Местните хора в София ( Шопи ) са добре известни с практическата си философия;
Много популярна шега я обобщава по хумористичен начин: "Щом един шоп отишъл в града, видял ароматни сапуни на стойка и си помислил, че те са нещо за ядене. Купил парче и започнал да яде, но скоро устата му се изпълнила с пяна. Той обаче си казал: "Пяна или не, тя струва пари, ще я ям." (Източник: Уикипедия )
Човек винаги трябва да консумира това, което е купил, дори и да не е толкова добро, защото в противен случай би било загуба на пари ( неприемливо!) . Не се страхувайте да приемете този начин на живот за малко, защото по време на турнето, което сте на път да предприемете, трудно ще намерите нещо, за което шопите няма да се радват да харчат парите си. Така че нека да тръгваме по пазарите !
От хотел Будапеща трябва да ходите само 2 минути, докато стигнете до кръговото движение на Лъвов мост. След като пресечеш Лъвов мост от дясната страна е най-големият открит пазар в София - Женски Пазар . Ще бъдете изумени от това, колко драматично различни изглеждат нещата от другата страна на улицата от вашия хотел! Женски пазар (дамски пазар) наскоро беше обновен, но все още запазва ориенталското излъчване, с което районът е известен. Най-често срещаните неща, които можете да откриете са пресни плодове, зеленчуци и билки. Ако сте в настроение, можете да посетите някоя от малките улички около Женски Пазар и да намерите подходящи ориенталски магазини с всичко от тютюн до тарамбука в тях. 
От Женски Пазар ще тръгнете по улица Княз Борис I и на приблизително 300 метра завийте наляво, за да стигнете до ул . Пиротска . Това е красива пешеходна зона с много магазини, които предлагат сувенири, дрехи, аксесоари, козметика, обувки и спортни стоки на отлични цени. Има и няколко места за ядене или за отдих, за да се насладите на заобикалящата ви среда. Това е като малък търговски център на открито, с предимството, че там е много по-приятно да прекарате времето си!
В края на ул . Пиротска , отляво, ще намерите добре запазена, неоренесансова сграда. Не се заблуждавайте за външния си вид - това всъщност представлява триетажно място на пазара, наречено Централно хали ( Central Market Hall ). Вътре, освен невероятната архитектура, ще намерите някои от най-добрите места за закупуване на продукти от роза и шоколади, както и вкусно сирене, вино и прясна риба. Това е, разбира се, ако можете да откъснете очите си от красивата сграда.
Когато се насладите на всички вкусни изкушения, които централни Хали може да предложи, е време да продължите разходката си. Излезте през главния вход и отидете надясно, докато стигнете до подлеза на метростанция Сердика . Преминете през подлеза под статуята на Света София и продължете напред докато стигнете до Софийски градски съд . Сега сте изправени пред две много интригуващи възможности. Ако тръгнете наляво на ул . Граф Игнатиев  (обикновено наричана "Графа"), ще намерите редица магазини за модно облекло и различни места за питие или кафе. Ще се сблъскате и с един от най-известните до скоро пазари на отворени книги в София - на площад "Славейков" .  Ако продължите направо, ще намерите и сергии, които предлагат широка гама от пресни плодове и зеленчуци, но най-вече - ядки, сушени плодове, мед и продукти на основата на мед.
Върнете се до Съдебната палата и вторият вариант, който повечето хора смятат за черешката на тортата - бул . Витоша . Тази пешеходна улица съчетава луксозен външен вид с цени, които са малко по-високи от другите места в града и носи духа на най-големите търговски улици в Европа. Бул. Витоша е пълен с много магазини и бутици за маркови стоки от цял ​​свят. Освен това, има и редица вътрешни и външни барове и кафенета, които са малко по-скъпи, но те предлагат чудесно обслужване в чудесна обстановка. Бул . Витоша е много популярен сред туристите и често ще чуете всички видове езици, които се говорят, когато ходите там. Следобед мястото лесно се напълва с хора, които са отишли да пазаруват или да вечерят. Просто разходката из улицата може да бъде достатъчно приятна - там винаги се случва нещо. Хората отиват да свирят музика на живо , други изпълнители правят магически трикове и може дори да се окажете в средата на уличен цирк. 
Вече сте изминали дълъг път и тези торби трябва да са наистина тежки в ръцете ви. Ако успеете да направите целия тур наведнъж , автоматично получавате статус на Shoppers. Между другото, ако решите да хапнете нещо, запомнете къде започна всичко - с шопите. Имате шопска салата за начало и се насладете на останалата част от вечерята!