• NDK.jpg

Социалистически забележителности в София

Имате ли планове за следващото ви пътуване?
Просто пътуване и разглеждане на забележителности не е достатъчно и вие го знаете. Пътуването не се измерва с фотографии, а в моменти, които виждате всеки път, когато затваряте очите си. Моменти, които ви напомнят за всички места, които сте преживели. Така че, ако сте готови за следващото си пътуване, ето идея - пътуване с време. Представете си пътуване до тъмното (червеното) и загадъчното време на социализма. Студената война свърши и "Желязната завеса" може да е била окончателно вдигната, но хората от двете страни все още знаят съвсем малко помежду си. Ако сте любопитни какво е да живеете в комунистически режим, защо не вдигнете завесата, като посетите София.
Пътуването до България и нейната столица София може да се превърне в една неочаквана среща с културни и кулинарни съкровища и велик нощен живот. За тези, които се осмеляват да изпитат всички скрити тайни на града, със сигурност може да разкрие богатство от история и да остави приятни спомени. Освен древни римски артефакти и средновековни храмове, обикновената обиколка на забележителностите лесно може да се изправи срещу любопитния турист с 45-годишното комунистическо наследство, което е оставило белега си върху всеки аспект от живота в страната. По време на периода на Желязната завеса в София са издигнати много паметници и сгради, почитащи комунистическите лидери, партизани и славата на Съветския съюз и надмощие на Червената армия. И докато статуите на Димитър Благоев, Ленин, Маркс или Георги Димитров са премахнати след 1989 г., както и улици и булеварди с имената им преименувани, все още има много спомени от тези исторически времена.
Нека да започнем турнето си от Националния дворец на културата (НДК) - все още най-големият мултифункционален конферентен и изложбен център в Югоизточна Европа. Открита през 1981 г. в чест на 1300-годишнината на България по предложение на Людмила Живкова, дъщеря на бивш президент на Народна република България - Тодор Живков, така нареченият "Пантеон на сок културата" все още се гордее в сърцето на софийския център. Построен е с 10 000 тона стомана (3000 тона повече от Айфеловата кула) и покрива площ от 123 000 квадратни метра на осем етажа и три подземни нива, със сигурност представя мегаломанията на комунистическите лидери през деня. Градските легенди все още разказват истории за серия тайни тунели под сградата, където лидерите на комунистическите партии проведоха тайните си срещи и планираха възможната евакуация и бягство. Въпреки падането на режима основната функция и външен вид на сградата не се е променила много от 1989 г. и все още се използва предимно като концертна зала или за изложби и панаири. Лятно време това място е бръмчене с излизане на местните жители, семейства с деца, които се разхождат малко, приятели, които се разхождат край фонтаните или ентусиасти, които се опитват уменията си за скейтборд. Има много чудесни места за ядене и пиене на близките улици, така че със сигурност NDK е задължителна начална точка.
Продължавайки нашето "червено" турне, тръгваме към гара "Г.М. Димитров" (предградието Изток) в търсене на Музея на социалистическото изкуство (ул. "Лъчезар Станчев" 7). В случай, че се колебаете, ако сте точно на правилното място - голямата "Петсайд звезда" на бившата партийна къща в София ще ви отведе до входа.
Открита през 2011 г., музеят се разпростира върху площ от 7 500 квадратни метра и е разделен на три части - парк със скулптурни инсталации от комунистическия период (много от тях ще издържат теста на времето в крайна сметка); галерия от картини и стативи; и малка подземна зала за прожекции, показваща пропагандни филми. Разхождайки се до всички останки от епохата, ще се запознаете с идеята как българската държава насърчава "култа към личността". Историята е история и може да бъде приятна. И има такса за студент!
Връщайки се в центъра на града, продължаваме нашата социалистическа обиколка с паметника на съветската армия, разположен в кралската градина в близост до главната сграда на Софийския университет. Неговият 37-метров основен пиедестал и поддържащи барелефи изобразяват войници на съветската армия на бойно поле, български селяни по време на работа и други подобни сцени. Построен през 1954 г. в чест на 10-годишнината от т.нар. "Освобождение" на България от Съветската армия през Втората световна война, смисълът и бъдещето на паметника са били обект на разгорещени дебати през 21 век. През последните години паметникът се е превърнал в платно за съвременните графити и техните анонимни политически изявления на няколко пъти. Независимо от противоречия и вандализъм, в края на деня паметникът наистина заслужава посещението и се разхожда из парка.
На 15 минути пеша от паметника на Червената армия можете лесно да стигнете до следващото си място - бар Raketa Rakia, уютно място, предлагащо вкус и дразнене на "старите дни", но в модерен и комфортен стил. Дизайнът наистина завладя социалистическия реализъм - от античните мебели, старата българска музика и произведения на изкуството, които можем да срещнем по стените. Барът предлага свежо и вкусно меню от местна кухня, салати и мезета за гладните и уморени. Можете да избирате от над 80 вида ракия - българска традиционна гроздова или плодова ракия. Пийте я бавно и в малки глътки между хапки от салата или друг предястие, тъй като може да се изненадате колко силно може да се окаже!
За всички, които все още имат енергия и искат да опитат повече от нощния живот в София, само на няколко минути се намира бар Спутник. Точно като бар "Ракия", мястото е изцяло концептуално и атмосферата му напълно подкрепя ретровия дух на Източна Европа. Със своя червен лада бар, стена от издълбани килими и невероятно осветление, Sputnik е приятно място за преодоляване на гравитацията и повече от приятно пространство за добра музика и творчески коктейли. Наздраве!